تراشهایکه باهوشتر از موش است
تراشهایکه باهوشتر از موش است



شبکههای عصبی دستاوردهای مهمی برای دنیای علم ارمغان آوردهاند، اما مشکل اصلی، بزرگ بودن و انرژی بالایی است که نیاز دارند. همین موضوع باعث بهوجود آمدن محدودیتهای زیادی میشود؛ اما آیبیام میگوید: مشکل را حل کرده است.
شبکههای عصبی در سالهای اخیر پیشرفتهای خیرهکنندهای داشتهاند؛ دستاوردهای بزرگ به دست آمده در این حوزه، بیانگر رشد هوشمصنوعی است. امروز به لطف شبکههای عصبی، سیستمها توانایی توصیف و شناسایی تصاویر، ترجمه گفتار و اجرای بازیهای ویدئویی را دارند. در کنار ویژگیهایی که به آنها اشاره شد، این سیستمها با یکسری مشکلات روبرو هستند. کند بودن و بزرگ بودن از معایب شبکههای عصبی به شمار میرود. به عنوان مثال اگر نرمافزاری شبیه به DeepDeam را که بر پایه شبکه عصبی کار میکند روی کامپیوتر شخصی خود اجرا و از آن برای شناسایی یک تصویر استفاده کنید، باید نزدیک به ده دقیقه منتظر بمانید تا فرآیند تشخیص به پایان برسد؛ اما مشکل تنها در ارتباط با طولانی بودن زمان تحلیلها نیست.
اندازه مجموعهای که آیبیام طراحی کرده است با اندازه یک یخچال کوچک یا یک قفسه دارو برابری میکند. درون این مجموعه 48 بسته کوچک، که اندازهای در حد یک هارددیسک کامپیوتری دارند، قرار گرفته است. این جعبهها شامل تراشههای کامپیوتری هستند که کمی عجیب و غریب به نظر میرسند. آیبیام این تراشهها را TrueNorth نامیده است. این تراشهها مختص کار در شبکههای عصبی طراحی شدهاند. هسته اصلی این تراشهها از سیلیکون و آنالوگهای فیزیکی است که شامل نورونها و سیناپسها هستند. سیناپسها وظیفه برقراری ارتباط، میان سلولهای عصبی را بر عهده دارند. هر تراشه شبیهسازی شده در حدود یک میلیون نورون را به همراه 256 سیناپس که مابین آنها قرار دارد، در خود جای دادهاست. در مجموع 48 میلیون نورون سیلیکونی، که از تعداد نورونهای درون قشر مغز یک موش بیشتر است. همانگونه که ممکن است حدس زده باشید، این تراشهها بیش از دو برابر مغز یک موش قدرتمند هستند (مغز یک موش حداکثر 21 میلیون نورون دارد). همین موضوع قدرت یادگیری این جعبه کوچک را شگفتانگیز کرده است (حال تصور کنید آیبیام موفق شود تعداد نورونها را در حد مغز یک انسان افزایش دهد).
هر چند آیبیام به فناوری تولید تراشهها در مقیاس کوچک و انرژی پایین، دست پیدا کرده است؛ با استانداردهای لازم برای به کارگیری در اسمارتفونها فاصله زیادی دارد. این تراشهها برای آنکه بتوانند از سوی تولیدکنندگان مختلفی نظیر اسمارتفونها، سازندگان خودروهای هوشمند و هواپیماهای بدون سرنشین مورد استفاده قرار گیرند، باید باز هم کوچکتر شده و مصرف انرژی آنها کاهش پیدا کند. اگر آیبیام موفق شود از این مرحله عبور کند، آنگاه اسمارتفونهای شما به معنای واقعی کلمه، هوشمند خواهند شد و جهشی خیره کننده را در هوش مصنوعی رقم خواهند زد.
مشکل دیگری که این تراشهها با آن روبرو هستند عدم یادگیری است. متأسفانه در مقطع فعلی، این تراشهها به شبکه اجازه یادگیری با شتابدهنده سختافزاری را نمیدهد. شما هنوز هم به ابرکامپیوترهای سنتی وابسته هستید که به شبکه اجازه یادگیری و سپس انجام وظیفه میدهند؛ با اینحال، زمانی که یک شبکه آموزش داده شود، از تراشه ساخت آیبیام برای انجام آن میتوان استفاده کرد.
اگر شایعات پایان یافتن قانون مور درست باشد، این فناوری بهطرز قابل توجه ای اهمیت پیدا خواهد کرد. تکامل مغزهای متفکر الکترونیک باعث میشوند تعامل کامپیوتر و انسان به صورت دو طرفه برقرار شود؛ در نتیجه پرده از معماهایی چون سیاهچالهها، زیستشناسی و ویروسها برداشته خواهد شد.
همانگونه که اشاره کردیم، اگر دانشمندان و آیبیام موفق به پیادهسازی الگوریتمهای فکری شوند و قدرت تراشههای آیبیام افزایش پیدا کند، با استفاده از 2000 بسته 48 تایی از تراشههای TureNorth، ما برای نخستین بار توانایی شبیهسازی مغز انسان را که بیش از 100 میلیارد نورون در خود جای داده است، خواهیم داشت؛ اما 2000 بسته 48 تایی از این تراشه به معنای فضایی در حد یک اتاق و انرژیای معادل یک خودروی الکتریکی خواهد بود. TureNorth برای این منظور نمیتواند مورد استفاده قرار گیرد؛ اما بی تردید نخستین گام برداشته شده است
اين مطلب در تاريخ: شنبه 25 اردیبهشت 1395 ساعت: 8:40 منتشر شده است
برچسب ها : تراشهایکه باهوشتر از موش است,