تدریس درس املا و انشاء
پایه اول ابتدایی اساس دیگر مقاطع تحصیلی است و در مقطع ابتدايي نيز پايه اول اساس پايه هاي ديگر مي باشد و هر چقدر دانش آموزان در اين پايه بهتر آموزش داده شوند، در پايه هاي ديگر راحت تر خواهند بود؛ در پايه اول درس های فارسی و ریاضی (املاي فارسي و قرائت فارسي) بسیار مهم هستند و بيشترين ساعات به اين دو درس اختصاص مي يابد و از بين دو درس گفته شده درس فارسي از ارزش بالاتری برخوردار است. به صورتی كه بدون يادگيري درس فارسي، يادگيري وآموزش دروس ديگر تقريباً غير ممكن مي باشد.
برای چندمین بار بود که آموزگار پايه دوم از وضعيت تحصيلي دو دانش آموز ابراز نگراني مي كرد و آنان را در حد دانش آموزان پايه اول هم نمي دانست . از عدم پيشرفت تحصيلي و سطح دانش آنان صحبت مي كرد؛ مدير مدرسه با اولياي دانش آموزان ذكر شده، صحبت هایی را کرد. قرار شد آنان به فرندان خود كمك كنند و همگام با معلم درس ها را تكرار و تمرين كنند و به فرزندان خود آموزش دهند.
بعد از يك ماه، متاسفانه پيشرفتي حاصل نشد. در جلسه شوراي معلمان وضعيت دانش آموزان ذكر شده مورد بحث قرار گرفت. پيشنهادهايي ارائه گرديد بنده را مامور رسيدگي به اين دانش آموزان نمودند، من هم با بررسي نمرات سال گذشته آنان و مشاوره با والدين و معلم پايه دوم آنان مطالبي را جمع آوري نمودم.
جمع آوری اطلاعات دانش آموزان
پس از مطالعه نمرات و بحث هاي با معلم پايه اول، دوم و والدين صورت گرفت و راه هاي متعددي جهت تقويت املاي آنان مورد بررسي قرار گرفت و خلاصه يافته هاي حاصل از تجزيه و تحليل به شرح زير تدوين گرديد.
خلاصه يافته هاي اوليه
برخي از علل ضعف دانش آموزان در درس املا ه شرح زير بود:
- بيش از دو سوم حروفات الفباي فارسـي را نمي شناختند و آن ها را بـا هم اشتبـاه مي گرفتند.
- نظر به سن بالاي معلم پايه اول ( بيش از 20 سال سابقه تدريس ) و عدم علاقه به تدريس در پايه اول و كمتر تكرار و تمرين مي كرده اند.
- معلم پايه اول علل اصلي ضعف آنان را، غيبت بيش از اندازه به سبب بيماري ذكر می نمود.
- تحصيلات كم والدين ( زير پنجم ابتدايي ) و عدم آشنايي آنان با اصول روان شناسي جهـت رسيـدگـي بـه فـرزنـدشـان متناسب با استعداد آنان، يكي ديگر از علل ضعف دانش آموزان مي باشد.
اصول و مباني املا
مراحل آموزش نوشتن به پنج مرحله زير تقسيم مي شود:
1- آموزش نوشتن غير فعال ( رونوسي )
2- آموزش نوشتن نيمه فعال ( املا )
3- آموزش نوشتن فعال پايه يك ( كلمه سازي )
4- آموزش نوشتن فعال پايه دو ( حمله سازي )
5- آموزش نوشتن فعال ( خلاق ) انشا و انواع آن
با توجه به مشكل دانش آموزان در مرحله آموزش نوشتن نيمه فعال (املا) است، به آموزش املا مي پردازيم. مهارت املا نويسي به معني توانايي جانشين كردن صحيح صورت نوشتاري حروف، كلمات و جمله ها به جاي صورت آوايي آنهاست. دانش آموزان بـايـد به اين مهارت دست يابند تا بتوانند بخوبي بين صورت تلفظي كلمه ها و حروف سازنـده آن ها پيـونـد مناسبي بـرقـرار كنند، بدين ترتيب زمينه لازم براي پيشرفت آنان در درس هاي جمله نويسي، انشا و به طور كلي مهارت نوشتن بهتر فراهم مي شود؛ دانش آموزان هنگام نوشتن املا بايد نكاتي را در باره صداهايي كه بوسيله معلم در قالب كلمات و جمله ها بر زبان جاري مي شود رعايت نمايند:
الف) آنها را خوب بشنوند و تشخيص دقيق كلمه و ادراك كلمه
ب) آنها را خوب تشخيص دهند و يادآوري و مجسم ساختن تصوير و بازشناسي كلمه صحيح در ذهن
ج) آنها را درست بنويسند و نوشتن صحيح حروف سازنده كلمه و بازنويسي كلمه و توالي مناسب آنها
اين مطلب در تاريخ: دوشنبه 14 ارديبهشت 1394 ساعت: 21:30 منتشر شده است
برچسب ها : تدریس درس املا و انشا,تدریس درس املا,درس املا,درس املا و انشا,تدریس درس,