
تنفس مناسب چه نقشی در گفتار و خواندن دارد؟
جالب است بدانید که تنفس مناسب، یکی از مهمترین عوامل در رشد گفتار و زبان کودک محسوب می شود. اثرات تنفس در گفتار علاوه بر کیفیت گفتار در سرعت و هماهنگی گفتار نیز به خوبی به چشم می خورد. کودک باید قادر باشد با انبساط سینه ریه ها را از هوا پر کرده (دم) و با خروج هوا از میان تارهای صوتی (بازدم) صوت خام تولید کرده و با حرکت صدای خام از اندام های گفتاری فوقانی صداهای گفتاری را تولید نماید. تنفس مناسب در مهارت خواندن نیز نقش اساسی دارد. تنظیم تنفس هنگام خواندن، مکث های بجا و مناسب، رعایت ریتم، لحن و سرعت خواندن همگی به تنفس مناسب بستگی دارند.
🔖چگونه می توان با کودکان تمرینات تنفسی را کار کرد؟
تمرینات تنفسی به سه دسته تمرینات دم، بازدم و کنترل تنفسی تقسیم می شوند:
الف) دم: هوایی است که فرد در هر بار تنفس به داخل ریه ها فرو می برد. جهت تقویت فعالیت دم از تمرینات زیر می توان استفاده کرد:
1-از کودک بخواهید عمل دم را انجام دهد و شما بشمارید: ۱، ۲، ۳ و ... .
2-با استفاده از نی نوشابه از کودک بخواهید کاغذی به ابعاد ۱x۱ را با دم نگه دارد و یا آن را از جایی به جای دیگر منتقل نماید که درصورت توانایی می توان اندازه و ضخامت کاغذ و یا طول نی را افزایش داد.
🔖چگونه می توان با کودکان تمرینات تنفسی را کار کرد؟
ب) بازدم: هوایی است که فرد در هر بار تنفس از ریه ها خارج می کند. برای افزایش بازدم نیز می توان از تمرینات زیر استفاده کرد:
1-فوت کردن شمع، کاغذ، پر و امثال آن که در هر مورد معیاری جهت ارزشیابی توانایی کودک در نظر گرفته می شود؛ به عنوان مثال فاصله شمع از کودک را ثبت کرده و در تمرینات بعدی آن را افزایش دهید.
2-بلند و کوتاه سوت زدن 3-تولید صداهای مصوت (آ، او، ای) به صورت کشیده و متناوب که زمان کشش آن ها ثبت و در تمرینات بعدی سعی می شود میزان آن افزایش یابد. در تمرینات دم و بازدم از کودک بخواهید عضلات شکم خود را لمس کند تا به وضعیت تنفسی خود آگاهی پیدا کند
🔖چگونه می توان با کودکان تمرینات تنفسی را کار کرد؟
ج) کنترل تنفسی: کنترل تنفسی در عمل به معنی هماهنگی میان دم و بازدم است. جهت تقویت آن به عنوان نمونه می توانید از تمرینات زیر استفاده نمایید: 1-از کودک بخواهید پس از دم عمیق نفسش را حبس کند و سپس بازدم را انجام دهد.
2-پس از دم عمیق و آهسته، بازدم کوتاه و سریعی داشته باشد و بالعکس.
3-هوا را از بینی گرفته و از دهان خارج نماید.
🔖تمامی تمرینات تنفسی را می توان به صورت بازی با کودکان و به صورت گروهی انجام داد.
1-جا به جا کردن کاغذهای رنگی از روی یک میز به روی میز دیگر با نی (تقویت دم)
2-فوت کردن حباب هایی که با کف صابون درست می شود (تقویت بازدم)
3-حرکت دادن قایق کاغذی بر روی آب با فوت کردن (تقویت بازدم)
4-به حرکت در آوردن اجسام سبکی مثل توپ پینگ پنگ و لیوان یک بار مصرف با فوت کردن (تقویت بازدم)
5-ایجاد نقش با فوت کردن به لکه های رنگی جوهر یا گواش (تقویت بازدم)
6-انتقال آب با استفاده از یک شیلنگ باریک، از یک ظرف به ظرف دیگر (کنترل تنفسی)
منبع : سايت علمی و پژوهشي آسمان -- صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنیداين مطلب در تاريخ: سه شنبه 05 فروردین 1399 ساعت: 10:58 منتشر شده است