
كنترل برگردان استنباط كمبود رطوبت در نيكوتيانا تاباكوم
واحد علوم گياهي و گياهشناسي و مركز بيولوژي سلولهاي گياهي دانشگاه كاليفرنيا
ريورسايد ـ امريكا
چكيده
تاثير كمبود رطوبت طولاني مدت در برگردان (ترجمه) mRNA از نظر كميتي در برگهاي راسي و پايهاي همه گياهان تنباكو (نيكوتيانا تاباكوم) مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. سطح پليزوم (پليريبوزوم) (شش ريبوزوم با بيشتر در mRNA) به صورت مشخص تحت شرايط آبياري خوب در برگهاي راسي بيشتر از برگهاي پايهاي بود. كمبود رطوبت هم در برگهاي جوان و هم برگهاي پيرتر موجب يك كاهش فزاينده در سطوح پليزومها همراه با افزايش در مونوزومهاي A.S ميشود و اين مساله نشانه شروع كاهش يافته برگردان است.
عليرغم كاهش كلي در شكلگيري پليزوم در 144 ساعت پس از كمبود آب، mRNA پروتئين انتقال اسيد ليپيد مشهور، مربوط به كمبود آب، با مقدار زيادي از پليزومها و محتويات LTP افزايش يافته همراه ميشود. mRNAي اسموتين، نسخه ديگر استنباط كم رطوبتي نيز در خلال كم رطوبتي طولاني مدت با پليزومهاي بزرگ همراه ميباشد. در مقابل، mRNAهايي كه به كدگذاري پروتئينهاي بدون استرس ميپردازند، پروتئينهايي مثل ريبولوز بيس فسفات كربوكسيل/زير واحدهاي كوچك (rbcS) را اكسيژنه كرده و فاكتور آغاز كننده اكاريوتيك (elF4A)4A را كه از نظر فراواني كاهش داده و به سمت پليزومهاي كوچك و تركيبات غيرپليزومي متمايل ميكند و مشخص ميشود كه شروع برگردان (ترجمه) اين mRNAها بوسيله كمبود رطوبت مورد آسيب قرار ميگيرد. اين نتايج نشان ميدهد كه تنظيم برگردان يك وسيله پاسخ تنظيم رطوبت بوده و تناوب برگردان mRNAهاي مستقل در برگهاي با سن مختلف، متمايز و مشخص ميباشد.
واژگان كليدي: پليزومها، سنتز پروتئيني، ريبوزومها، تنباكو، برگردان و استرس كمبود رطوبت
مقدمه
پاسخ گياهان پيچيده به استرس كمبود رطوبت بستگي به شدت (كاهش در پتانسيل آب). دوره استرس، اندام تجزيه و تحليل شده و سن آن دارد. تغييرات در فشردگي ژن كه ممكن است همانند سطح بعد از نسخهبرداري در سطح نسخهبرداري تنظيم شده باشد، پاسخ برجسته و معلومي به استرس كمبود رطوبت گياه ميباشد. با اين وجود، مكانيزمهايي كه در تنظيم فرآيندهاي پس از نسخهبرداري در پاسخ به استرس كمبود رطوبت دخيل هستند، هنوز مشخص و روشن نشدهاند.
روابط خاص در الگوهاي سنتز پروتئيني برگ در پاسخ به استرس كمبود رطوبت در گياهان بالاتر رخ ميدهد. بسياري از مطالعات صورت گرفته، mRNAهاي خاصي را شناسايي و معرفي كردهاند كه پروتئينهايي را كه در اثر استرس كمبود رطوبت انباشته ميشوند، را كدگذاري ميكنند. انباشته شدن تعدادي از اين mRNAها و پروتئينهايي كه نياز به استنباط كمبود رطوبت دارند، موجب افزايش محتويات اسيد آبسيسيك (ABA) ميشود. فقط در مورد تعداد كمي از ژنها شاهد نمايش مستقيم تنظيم نسخهبرداري تحريك كمبود رطوبت هستيم.
به عنوان مثال، انباشته شده mRNAي le16، باعث كدگذاري پروتئين انتقال ليپيد مشهور (LTP) در گوجه ميشود كه در سطخ نسخهبرداري و در پاسخ به افزايش سطح ABA در گوجهفرنگي تحريك ميشود. در مقابل، در نسخهبرداري هستك ريبولوز، بيس فسفات كربوكسيل/زيربخشهاي كوچك ژنهاي (rbcS) اكسيژنه ميشوند و انباشتگي به حالت پيوسته mRNAي (rbcS) در پاسخ به كمبود رطوبت، آسيب ميبيند. تعدادي از اجزاي DNAي عمل كننده سيس براي نسخهبرداري ارتقاء يافته ژنها تحت شرايط كمبود رطوبت مشخص و تعيين شدهاند. علاوه بر مدولاسيون نسخهبرداري، مكانيزمهاي پس از نسخهبرداري كه ثبات mRNA، برگردان mRNA و برگشت پروتئين را تعيين ميكنند نيز ممكن است به تنظيم انباشتگي پروتئين تحريك شده بوسيله كمبود آب كمك كند.
در برگهاي جدا شده از گوجهفرنگي، محتويات mRNA(ي) دو ژن نيازمند به ABA و le25 و l-1 آن، بوسيله نسخهبرداري همانند وقايع بعد از نسخهبرداري تنظيم ميگردد. در برگهاي تنباكو (نيكوتيانا تاباكوم) هم كمبود رطوبت و هم كاربرد ABA، باعث تحريك انباشتگي mRNA اسموتين (osm) ميشود، گرچه پروتئين osm در برگها نامشخص بودند. اينكه آيا اين تنظيم در سطح برگردان يا پس از برگردان روي داده است، هنوز مشخص نشده است. نهايتاًٌ اينكه مدارك تنظيم برگردان mRNA در طول خشكشدگي و آبپوشيس مجدد در خزه مقاوم در برابر خشكيدگي «تورتولا ودوراليس» مشاهده شد.
گزارشهاي قبلي نشان داده بودند كه كمبود رطوبت موجب كاهش مشخص در سنتز پروتئيني در نهاندانگان ميشود. همانطور كه به صورت كاهش موثر در سطوح پليزوم به صورت با مدرك مشخص ميباشد. چندين استرس غير زنده شامل محروميت از اكسيژن و گرما، موجب كاهش در سطح سنتز پروتئيئني شده و در برگردان انتخابي يك زيرمجموعه از mRNAها تاثير بگذارد. چون سنتز پروتئينهاي تحريك شده بوسيله استرس تحت شرايط كم رطوبتي صورت ميگيرد، آن هم عليرغم كاهش در سنتز پروتئين.
ما اينطور درنظر ميگيريم كه برگردان متفاوت mRNAها ممكن است يك تركيب يا جز از پاسخ استرس باشد. در اينجا ما نشان ميدهد كه استرس كمبود رطوبت گياهان تنباكوي رشد كرده گلخانه هم باعث تنظيم در سطوح پليزومها ميشود. تجزيه و تحليل دو mRNAي تحريك شده بوسيله استرس و دو mRNAي تحريك شده توسط استرس مشخص كرد كه استرس كمرطوبتي موجب تغييراتي در همكاري mRNAهاي مستقل با پليزومها ميشود. علاوه بر اين تاثير كمبود رطوبت بر وضعيت برگردان در برگهاي با سن مختلف كاملاً آشكار بود.
مواد و روشها
درمان كمبود رطوبت
بذرهاي تنباكو (نيكوتيانا تاباكوم و سيكونزين 38) به مدت 3 هفته در دماي 24 درجه سانتيگراد با يك دوره نوري 5/13 ساعته در 200μm.ls-1m-2 در يك محفظه رشد، شروع به جوانهزدن ميكند. نهالها را به ظروف 8 ليتري در گلخانه منتقل ميكنند و آنها را در دماي حدود 26 درجه سانتيگراد نگهداري ميكنند (طول روز 12 الي 14 ساعت). زماني كه گياهان در هفتههاي 12 تا 13 داراي تعداد برگ 8 الي 10 عددي از برگهاي كاملاً باز و غيرپير شدند، آبياري قطع ميشود.
برگهاي بالايي (راسي) كاملاً باز شد و هفت يا هشت جفت برگ (پايهاي كه آنها را هم از بالا به پايين به حساب ميآوريم) را بعد از 48.82.96.144 ساعت و بعد از 900 ساعت پس از قطع آب ميچشيم. محتوي آب نسبي (RWC) را با استفاده از برشهاي دايرهاي شكلي كه به قطر 1 سانتيمتر از هر برگ بريدهايم، را تعيين ميكنيم. همانطور كه قبلاً توضيح داده دادهايم، RWC=[(FW-DW)/(TW-DW)*100]، در حالي كه FW عبارت است از وزن تازه، DW وزن خشك، TW وزن برش خورده برگ پس از 24 ساعت شناور بودن در آب. محتويات ABA با استفاده از روش اندازهگيري ايمني راديويي ABA به صورت رقابتي تعيين ميشود. همانطور كه توسط آقايان «بري و بيچي» توضيح داده شد.
نمونههاي بافتها را در نيتروژن مايع، منجمد كرده و در دماي 80- درجه سانتيگراد براي آناليز RNA، پروتئين و پليزوم بعدي نگهداري ميكنند. آزمايشات را حداقل سه مرتبه مورد تكرار قرار ميدهند.
جداسازي RNA كل، پليزومها و RNA پليزومي
با استفاده از كيت كوچك گياهي RN آسان، RNA سلولي كل (30μg) از برگهاي 1/0گرمي راس يا 4/0 گرمي پايهاي جداسازي شد. مقدار RNA با اندازهگيري مقدار جذب در 260nm تعيين گرديد. براي آناليزهاي پليزوم، برگها را در يك پودر نرم قرار داد و آن را در نيتروژن مايع قرار دادند و يك ميليليتر از نمونه حجمي سلول بستهبندي شده در يك ميليليتر از بافر تقطير، هيدراته كردند (200 ميليمول تريس با pH=9، 200 ميليمول KCI)، 36 ميليمول MgCl2، 25 ميليمول اتيلن گليكول ـ بيس (بتا آمينو اتيل اتر)-N، N، N' و N' تترااستيك اسيد (EGTA) و 100 ميكرومول و 2 تا مركاپتو اتانول، 50 ميكرومول mL-1سيكلوهگزيميد، 50 ميكروگرم mL-1 كلرآنفيكول، 1% (v/v) تريتول 100-x، 1% (v/v) بريج 35، 1% (v/v) توين-40، 1% (v/v) 40-NP.
بعد از برطرف كردن ضايعات سلولي بوسيله سانتيريفيوژ كردن در g×14000 به مدت 2 دقيقه در دماي 4 درجه سانتيگراد، 750 ميكروليتر از شناور به داخل 5/4 ميليمتر (20 تا 60% w/v) گراديان نيشكر بارگذاري شده و به مدت 90 دقيقه در دماي 4 درجه سانتيگراد در g×275000 سانتريفيوژ شد.
چگالي عدسي (OD) نمونهها با يك نمايشگر 5-UA و تقسيم كننده شيب 185 مورد اندازهگيري قرار گرفت و ميزان جذب را از طريق نيشكر در nm254 با يك رقم داخلي ms124 را نشان داد. اطلاعات مقدار جذب به صورت الكترونيكي و با استفاده از يك كارت تحصيل اطلاعات سازگار 8-DAS به دستگاه خروجي كامل كننده اطلاعات واحد نمايشگر 5-UA متصل شده و ثبت ميگردد. جزئيات مربوط به نرمافزار و سختافزار اين سيستم در صورت درخواست در دسترس ميباشد.
سطوح پليزومي بوسيله محاسبه سطح پروفيل پليزوم بعد از كم كردن خط مبناي شيب OD تعيين ميگردد (ميزان جذب يك شيب بار شده با بافر تقطير μl750)، سطح هر پروفيل پليزوم، نسبت به يك مقدار مساوي كه براي اختلالات در نمونه مورد بارگذاري درنظر گرفته بود، به صورت نرمال درميآيد. سطوح مونوزومها (s80ريبوزوم و يك ريبوزوم در هر نسخه) و پليزومهاي بزرگ (6 ريبوزوم يا بيشتر در هر نسخه) با محاسبه ارتباطي محدودههاي پيك تعيين شدند. محدودههاي مرتبط با تقسيمات مونوزومي و پليزومي بزرگ به عنوان درصدي از محدوده كل تحت پروفيل گزارش ميشوند.
مرز پايينتري مربوط به s40 پيك زير واحد و مرز بالاتري قسمت تحتاني و كف شيب بود. براي اندازهگيري بارگذاري پليزوم، mRNAهاي مستقل شيبهاي نيشكر به 13 لوله (400 ميكروليتري) با يك تقسيم كننده شيب تقسيم ميشود. با افزودن 80 ميكروليتر از TES [250 ميليمول Tris با pH=8، 250 ميليمول اسيد اتيلن دي آمين تترا استيك (EDTA)، 5% (v/v) سديم دو دسيل سولفات (SDS)]، RNA از هر تقسيم جدا ميشود. استخراج پروتئين با يك حجم مساوي از فنل: كلروفرم، الكل ايزواميل به نسبتهاي (25:24:1) و جداسازي جسم از محلول 320 ميكروليتري فاز آبكي با اضافه كردن از حجم 3 مول استات سديم با pH=5/2 و 2 حجم از اتانول 99/99% در دماي 2- درجه سانتيگراد در طول شب صورت ميگيرد. RNAها را با اتانول 70% شسته و در 30 ميكروليتر از (نمونههاي برگ راسي) يا 10 ميكروليتر (از نمونه برگهاي پايهاي) از 1/0% (v/v) دي اتيل پيروكربنات (DEPC) فرآوري شده با آب، حل ميكنيم.
آناليزهاي خشك كردن RNA و پروتئين
براي تجزيه و تحليل سطوح پروتئيني RBCS, eI4A, OSM, LTP بافت برگي خرد (نرم شده) به مقدار (5/0گرم) در يك ميليليتر از بافر 90-B محتوي [1/0ميليمول EDTA، 1 ميليمول ديتيوترتيول، 10% (v/v) گليسرول، 90 ميليمول KCI، 2 ميليمول سديم موليبديت، 200 ميليمول Hepes, KOH با pH=7.6، 5 ميليمول فنيل متيل سولفوئيل فلورايد (PMSF)] هيدراته ميشوند و ضايعات سلولي را بوسيله سانتريفيوژ g×14000 به مدت 10 دقيقه در دماي 4 درجه سانتيگراد از آن جدا ميكنيم. غلظت پروتئين با استفاده ازد مقاله پروتئين پيترسوم با آلبومين سرم بووين به عنوان يك استاندارد تعيين ميكنيم. پروتئين (به مقدار 20 ميكروگرم) با بافر نمونه SDS نسبت به غلظت نهايي 5 ميليمول Tris با pH=6.8 و 5% (v/v) گليسرول و 2% (w/v) SDS، 5/0%(v/v) دو مركاپتو اتانول و 125/0% (w/v) برومو فنول آبي، رقيق كرده و آن را در دماي 100 درجه سانتيگراد به مدت 5 دقيقه حرارت ميدهيم و مواد غيرقابل حل را نيز بوسيله سانتريفيوژ جدا ميكنيم. پروتئينها را بوسيله الكتروفورسيس با استفاده از الكتروفورسيس ژل پبي اكريلاميد SDS (PAGE) با [15% (w/v) اكريلاميد، 5% (w/v) N'، N'-متيلن ـ بيس ـ الكريلاميد، 375 ميليمول Tris با pH=8، 1/0% (w/v) SDS، 5/0% (w/v) آمونيوم پرسولفات، 5/0% (v/v) TEMED] تقسيم ميشوند. غشاها را با آنتيسرم ضد LTP پليكلونال خرگوشي مورد تكثير قرار ميدهند. همينطور با آنتيسرم ضداسموتين پلي كلونال خرگوشي يا با آنتيسرم ضد eIF4A پلي كلونال خرگوشي كه بعداً بوسيله پري اكسيداز درهم آميخته ترب اسبي IgG ضدخرگوشي بز با آشكارسازي شيميايي ـ تابشي با استفاده از عامل ECL انجام ميشود. نمونههاي RNA كه به اندازهگيري آگارهاي 2/1% تقسيم شدهاند و همينطور به ژلهاي فرمالوئيد 25/18% در Mv75 به مدت 3 ساعت و به درون يك غشاي نايلوني منتقل ميشوند، آن هم با 10XSSC (2 مول NaCl و 1 مول سيترات سديم و 1/0% SDS) به مدت 16 ساعت.
نتايج
تفاوتها در محتويات آب نسبي و محتويات ABA در برگهاي راسي و پايهاي در پاسخ به كمبود رطوبت پاسخ كمبود رطوبت خاك گياهان تنباكوي رشد كرده در گلخانه در جفت برگهاي كاملاً جديد باز شده (راسي) و جفت برگهاي پيرتر (پايهاي) مورد آزمايش قرار گرفت. برگهاي پايهاي هيچ نشانهاي از پيري را در اثر عملكرد كمي رطوبت از خود نشان ندادند و در خلال آزمايش گياهاني كه خوب آب خورده بودند، هم علامتي از پيري در آنها ديده نشد. .RWC جفت برگهاي و پايهاي به ترتيب 4/1±2/76 و 2/2±7/80% بوده، آنهم تحت شرايط آبياري نرمال و معمولي.
مقدار RWC برگهاي پايهاي بعد از اعمال 96 ساعت كمبود آب به گياه تا 9/1±1/48% كاهش يافت. مقدار REC برگهاي راسي بعد از 96 ساعت كمآبي به 9/3±6/56%% كاهش يافت و حداقل پس از گذشت 48 ساعت ديگر در همان سطح باقي ماند. محتويات ABA در پاسخ به كمبود رطوبت در نمونههاي برگي مشابه در 72 ساعت كاهش يافت و در زماني كه مقدار RWC به زير 60% سقوط كرد، مقدار ABA افزايش يافت.
محتويات ABA برگهاي راسي و پايهاي در هيچ نقطه زماني تفاوت خاصي نداشت (P>0.1). وقتي كه اين گياهان پس از 144 ساعت بعد از كمبود رطوبت و كمآبي مورد آبياري مجدد قرار ميگرفتند، برگهاي راسي احيا ميشوند، در حالي كه برگهاي پايهاي پير ميشوند. توانايي برگهاي جوانتر براي باقي ماندن در RWC بالاتر آنهم در 96.144 ساعت كمآبي (به ترتيب P<0.25, P<0.05) نسبت به برگهاي پايهاي مربوط به قدرت زندگي برگهاي با سن مختلف ميباشد.
انباشتگي متفاوت mRNA و پروتئين در برگهاي راسي و پايهاي در خلال رشد و در پاسخ به كمبود رطوبت:
نسخهبرداري و انباشتگي پيوسته mRNAي ltp، يعني كدگذاري يك ليپيد مشهور كه پروتئين را منتقل ميكند (ltp) در برگهاي گياه گوجهفرنگي بوسيله اعمال كمبود رطوبت خاك، تحريك ميگردد. در تحقيق صورت گرفته توسط ما، فراواني mRNAي ltp در پاسخ به كمبو رطوبت خاك در برگهاي راسي تنباكو افزايش مييابد. سطوح mRNAي ltp در گوجهفرنگي بستگي به محتويات APAي برگ دارد. در تنباكو، يك رابطه قوي بين mRNAي ltp و محتويات APA در برگهاي راسي و پايهاي دارد (به ترتيب 0.92, R2=0.99). انباشتگي mRNAي osm بر اساس توسعه، تنظيم ميشود. در تنباكو بوسيله استرس كمبود رطوبت پيشرفت ميكند و بوسيله APA تحريك ميشود. سطوح mRNAي osm در برگهاي راسي نسبت به برگهاي پايهاي در زمان صفر پايينتر ميباشد.
استرس كمبود رطوبت باعث پيشرفت يك افزايش در انباشتگي نسخهبرداري در هر دو نمونه برگي ميشود (تصوير 1ب). در مقابل اين mRNAهاي تحريكپذير بوسيله ABA، سطوح mRNAي rbcS در برگهاي راسي و پايهاي در خلال كمبود رطوبت كاهش مييابد. كاهش در اين نسخهبرداري در برگهاي پايهاي بسيار سريعتر اتفاق ميافتد. سطح پيوسته عامل آغازي اكاريوتيك mRNAي (elF4A) نيز در پاسخ به كاهش رطوبت كاهش مييابد. سطح اين mRNA در برگهاي پايهاي پايينتر از برگهاي راسي بود. اين اطلاعات مشخص ميكند كه فراواني اين چهار نسخه به صورت متمايز بوسيله توسعه و استرس كم رطوبتي تعديل ميشود.
ما در مقابل LTP گوجهفرنگي براي پيگيري انباشتگي پيوسته پروتئينهاي انتقال ليپيد در برگهاي گياه تنباكو كه در معرض استرس كم رطوبلتي قرار گرفتهاند، از يك آنتيسرم استفاده ميكنيم. در گياهاني كه خوب آبياري شدهاند، ميزان LTP در برگهاي پايهاي سطح پايينتري نسبت به برگهاي راسي داشت. اين گياهان در طول كشتشان هيچ تجربه كمبود رطوبت نداشتهاند و همين امر مشخص ميكند كه انباشتگي LTP به صورت توسعهاي كنترل ميشود. هم در برگهاي راسي و هم در برگهاي پايهاي سطوح LTP به صورت رو به رشد بعد از 144 ساعت افزايش مييابد، درست شبيه به افزايش مشاهده شده در انباشتگي mRNA ميباشد.
عليرغم وجود mRNAي osm، ما قادر به آشكار كردن اين پروتئين همراه با ديوارهاي سلولي بوسيله آناليز لكهدار كردن ايمني استخراج با شوينده از برگهاي خوب آبياري شده يا داراي استرس كمآبي نيستيم. علاوه بر اين، عليرغم كاهش در انباشتگي mRNA، سطوح پيوسته RBCS, eIF4A بعد از اعمال 144 ساعت كمبود رطوبت بدون تغيير باقي ماندند.
توسعه و تنظيم كمبود رطوبت شكلگيري پليزوم
براي آزمايش تاثير استرس كمبود رطوبت بر برگردان mRNA، استخراج برگ انجام شده با شوينده بوسيله سانتريفيوژ از طريق شيب نيشكر و سطوح مونوزومها و پليزومهاي بزرگ تعيين مقدار ميشود (پليزوم:شش ريبوزوم يا بيشتر در mRNA). سطوح پليزوم بوسيله استخراج و تقطير از برگهاي راسي و پايهاي گياهاني كه آبياري خوبي شده بودند، مورد آزمايش قرار گرفت و همينطور بعد از 72.96.144 ساعت پس از اعمال كمبود رطوبت خاك.
محاسبه مساحتهاي پيك مشخص كرد كه در گياهاني كه خوب آبياري شدهاند، محتويات پليزوم كل در هر گرم بافت، در برگهاي پايهاي 80% كمتر از برگهاي راسي است. آناليزهاي پليزوم برگهاي راسي و پايهاي، حداقل در سه نسخه بيولوژيكي مورد عمل قرار گرفت. چون ميزان اتلاف آب در هر آزمايش مشخص شده و معين نبود. نمونهها را بر اساس دامنه محتويات آب نسبي آنها را به سه سطح استرسي گروهبندي كردند (كنترل شده 80%RWC>، متوسط 80%RWC< و بيشتر از 60%، شديد 60%RWC<). تقريباً 55% از ريبوزومها در پليزومهاي بزرگ در برگهاي راسي بودند، در حالي كه فقط 42% از ريبوزومها در پليزومها بزرگ در برگهاي پايهاي بودند و همين مساله مشخص ميكند كه فعاليت برگردان در برگهاي راسي بيشتر از برگهاي پايهاي ميباشد، آنهم در مراحل پيش از اعمال استرس آبي يا رطوبتي كمبود رطوبت كه موجب يك كاهش خاص (01/0P<) در پليزومهاي بزرگ در برگهاي راسي ميشود، در آنجا يك كاهش 4/2 برابري در پليزومهاي بزرگ از 2/54% به 2/22% داريم. همچنين يك كاهش ضميمهاي در مونوزومها هم داريم.
در آزمايش منتخب نشان داده شده در تصوير شماره 2، سطح پليزومهاي بزرگ به صورت از بزرگتر از 60% تا كمتر از 20% ريبوزومهاي كل در برگهاي راسي كاهش مييابد، آنهم بعد از 96 ساعت كمبود رطوبت، در حالي كه ميزان RWC در حدود 50% بود. هم RWC و هم محتويات پليزوم بزرگ تقريباً در 57% و 20% به ترتيب بين 96 ساعت و 144 ساعت بعد از كمبود رطوبت ثابت باقي ماندند. آناليزهاي مشخص كننده مقدار يك رابطه مستقيم بين سطوح پليزوم بزرگ و RWC برگ در حدود (73/.=R2) را نشان ميدهند و يك رابطه معكوس بين سطوح مونوزوم و RWC برگ (77/0=R2). افزايش مشخص در مونوزومها (01/0P<) مشخص ميكند كه استرس كمبود رطوبت، فاز آغازي برگردان را محدود ميكند.
همچنين كمبود رطوبت موجب يك كاهش مشخص (05/0P<) در سطح پليزوم بزرگ در برگهاي پايهاي ميشود. در آنجا يك كاهش 4/1 برابري از 7/41% تا 1/29% در برگهايي كه به شدت تحت استرس قرار گرفتهاند، ديده ميشود. در آزمايش منتخب نشان داده شده در تصوير شماره 2، يك كاهش تدريجي در سطح پليزومهاي بزرگ و افزايش همراه در مونوزومها مشاهده ميشود، آنهم بعد از 72.96.144 ساعت كمبود رطوبت. مشاهدات مربوطه مشخص ميكند كه گروه 4 برگردان نيز محدود بوده است، اگرچه هيچ رابطه مشخصي بين پليزوم بزرگ يا سطوح مونوزمه و RWC در پاسخ به استرس كمبود رطوبت در برگهاي پايهاي وجود ندارد.
تصوير شماره 3: رابطه سطوح مونوزم (ريبوزوم A.S) و پليزوم بزرگ (6 ريبوزوم يا بيشتر در Mrna) با rwc در برگهاي تنباك در پاسخ به استرس كمبود رطوبت.
الف: برگهاي راسي ب: برگهاي پايهاي
محتويات مونوزوم (ريبوزوم A.S) (الماسهاي سياه) و پليزوم بزرگ (ميدانهاي خاكستري) نسبت به ريبوزوم كل نسبي بودند. نقاط اطلاعاتي در مقابل نمونه RWC از آناليز پروفيل پليزوم چهار آزمايش مستقل رسم شده است. مشخصات رابطه R2 بين مونوزومها و پليزولهاي بزرگ و RWC و خط مزبور نشان داده شدهاند.
اختلاف برگردان mRNA در پاسخ به كمبود رطوبت
عليرغم كاهش قابل ملاحظه در محتويات پليزوم، سطوح پروتئين LTP به صورت پيوسته در برگهاي مورد استرس قرار گرفته از كمي رطوبت كاهش مييابد. براي مطالعه تنظيم كلي و مشخص برگردان mRNA تحت شرايط كمبود رطوبت، مقدار ريبوزومهاي همراه mRNAosm, rbcs, eIF4A, ltp در شرايط تحت كنترل و شرايط كمبود رطوبت مورد اندازهگيري قرار گرفت. عصاره برگ خام طبق شيب نيشكر تقسيم شد و RNA از 13 قسمت تصفيه شد.
منبع : سايت علمی و پژوهشي آسمان -- صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنید
اين مطلب در تاريخ: سه شنبه 12 فروردین 1399 ساعت: 18:38 منتشر شده است