نقش محوری زنان در جامعه اسلامی
نقش محوری زنان در جامعه اسلامی
جامعیت و گستردگی افق اندیشه و دیدگاه های تحلیلی درباره كاركردهای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی زنان از اهمیت ویژهای برخوردار است. نقش كلیدی و محوری زنان در فراز و فرود جامعه انسانی در این كلام امام خمینی(ره) خلاصه می شود كه فرمودند: «صلاح و فساد جامعه در گرو صلاح و فساد زن ها است»
تجلی حضور بانوان مسلمان و محجبه ی انقلابی
جایگاه و نقش زنان مسلمان را در نظام اسلام:
1ـ تساوی حقوق با مردان: در نظام اسلامی بر خلاف نظرات افراط گرایانه فیمینیستی ، زنان همسان مردان از تمام حقوق اجتماعی برخوردارند و فلسفه تفاوت های موجود حفظ ارزش و كرامت زنان است. اما تفاوت به معنی تبعیض نیست.
2ـ مسؤولیت پذیری: مسؤولیت پذیری بانوان در نظام آفرینش دارای ابعاد گسترده ای است:
الف ـ مسؤولیت پذیری در تربیت فرزندان صالح و شایسته.
ب ـ حسن معاشرت با همسر و خوب همسرداری كردن.
ج ـ تعیین سرنوشت سیاسی اجتماعی و مشاركت عمومی.
د ـ دفاع از مملكت و ارزش های اسلامی و حفظ نظام و... .
3ـ الگوپذیری: اسوهگیری و الگوپذیری از سیره عملی نخبگان و انسان های كامل و همگونی به ویژگی های اخلاقی و رفتاری آنان یكی از راه های رسیدن به كمال انسانی است و سیره عملی حضرت زهرا و زینب كبری(س) برترین الگو در تمامی ابعاد زندگی فردی، سیاسی و اجتماعی به شمار می رود.
4ـ گسترش ارزش های دینی: عشرت طلبی، مدگرایی و تقلید از فرهنگ منحط غرب از مشكلات زنان در اعصار گذشته بوده است؛ اما پس از پیروزی انقلاب ارزش های دینی، حجاب، حیا، عفت و حجب گسترش یافت و زنان برای حضور در اجتماع از انواع فشار های روانی و امنیتی در امان ماندند.
5ـ نقش تربیتی: اگر زن مسلمان نقش مادری و تربیتی خود را به خوبی انجام دهد نسل آینده نظام، یك نسل سالم، مؤمن و معتقد خواهد بود كه می تواند جامعه دینی را از گزند آفت ها و تهاجمات فرهنگی بیگانگان پاس دارد و همان طور كه امام(ره) فرمودند: «قرآن كریم انسان ساز است و زن ها نیز انسان ساز هستند.»
6ـ آموزش و پرورش: افزایش بار علمی فرهنگی و تبلیغی بانوان و نوآوری های علمی و پژوهشی به عنوان نیمی از افراد جامعه بسیار حائز اهمیت است چرا كه موجبات گسترش و توسعه جامعه اسلامی را فراهم میآورد.
7ـ فعالیت های تبلیغی: نقش زنان در فعالیت های تبلیغی و جلوگیری از تحمیل بحران های فرهنگی از سوی دشمنان بسیار مهم نمود پیدا می كند كه می بایست با مخاطب شناسی، پیام رسانی و نیاز سنجی، زنان تحصیل كرده و آموزش دیده، پیام دین را تبلیغ كنند.
8ـ فعالیت های هنری: از آن جا كه زن مظهر جمال خداوندی است و ظرافت های خاص هنری در نهاد آفرینش زنان نهفته شده است؛ لذا فعالیت های هنری زنان می تواند خانواده و اجتماع را در جهت زیبائی بیشتر یاری كند.
9ـ جلوه های ایثار و فداكاری: زنان در طول تاریخ نشان دادهاند كه برای دست یابی به اهداف والای انسانی و كمال مطلق و برای قرب الهی از هیچ عملی فروگذار نگشتهاند و در حد توان در خدمت خانواده، همسر و اجتماع بودهاند.
11- بینش سیاسی و دینی: بررسی دقیق و هوش مندانه مسائل روز، دشمن شناسی، تحلیل حوادث و آشنایی با تكالیف دینی و سیاسی، رهائی از شبهه زدگی را در پی دارد. كسانی كه به حوادث با دقت و از روی آگاهی و بصیرت بنگرند هیچ گاه به دام شبهات نمی افتند، امام صادق(ع) می فرمایند: (العالم بزمانه لاتهجم علیه الّوابس) بر آگاه به زمان خود افكار آلوده و شبهات هجوم نخواهد آورد.(اصول كافی، جلد1 ص27).
12ـ خنثی سازی توطئه های فرهنگی دشمن: تلاش دشمنان اسلام برای رویاروئی با جوامع اسلامی به صورت های مختلف انجام می شود؛ اما تمركز تلاش ها و شدید ترین حملات به اسلام به صورت تهاجم فرهنگی صورت می گیرد، تا هویت انسانی و اسلامی نیرو های متعهد جامعه را تغییر دهد و آنان را استحاله معنوی و فرهنگی كند. یكی از ابزارهایی كه به عنوان سلاح كارآمد در تهاجم فرهنگی به شمار می آید، استفاده ابزاری از زنان و ترویج فساد، فحشا، لاابالیگری و بی حجابی است. در نظام اسلامی ایران زنان به عنوان مقاوم ترین پایگاه در برابر تهاجمات فرهنگی بیگانگان به شمارمی آیند و با تأثیر عمیق تربیتی كه در خانه دارند توانستهاند بسیاری از خانواده ها را از گزند تهاجم فرهنگ بیگانه مصون نگه دارند و نیز با پرورش فرزندان پاكدامن، توطئه های دشمنان را خنثی كرده و نسل انقلاب را به سلامت حفظ كنند؛ چرا كه آنان دژ محكم عفت و عصمت اند.
13ـ رعایت حجاب و عفت اسلامی: از اصلی ترین و محوری ترین ویژگی های روحی و اخلاقی زنان رعایت عفت و حجاب اسلامی است كه سایر فعالیت ها بدان ارزش پیدا می كند. بارزترین مشخصه زن مسلمان ایرانی در نظام اسلام، پاكدامنی، عفت، حجاب و رعایت شئونات اسلامی است كه كامل كننده و متمم نقش آفرینی در فعالیت های سیاسی و اجتماعی آنان است.
14ـ الگودهی به زنان كشورهای اسلامی: نظام اسلامی كه با دگرگونی معجزه آسا در اندیشه عملكرد زنان، جوشش، جنبش، حماسه و ایثار، فداكاری و اخلاص را در كالبد فسرده زن احیاء كرد. این قشر بزرگ اجتماع در پرتو عنایات الهی به عنصر فعال، شجاع، آگاه و كارآمد تبدیل گشت و این تحول شگرف انسانی و ایمان بانوان باید مایه عبرت سایر كشورهای اسلامی قرار گیرد تا با الگوپذیری از زن مسلمان ایرانی به آزادی، استقلال و شكوفایی در تمام زمینه های علمی، فنی، آموزشی، هنری و تبلیغی و غیره دست یابند.
منبع : سايت علمی و پژوهشي آسمان -- صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنیداين مطلب در تاريخ: یکشنبه 18 مرداد 1394 ساعت: 18:52 منتشر شده است
برچسب ها : نقش محوری زنان در جامعه اسلامی,