اقدام پژوهی دبیر ادبیات چگونه توانستم در کلاس ادبیات روخوانی شعر دانش آموزان را تقویت کنم؟

چگونه توانستم در کلاس ادبیات روخوانی شعر دانش آموزان را تقویت کنم؟
بیان مسأله:
همیشه در کلاس درس ادبیات و ضمن تدریس می دیدم تعریفی که دانش آموزان از درس نظم و تمام توقعی که از دبیران ادبیات خود در این باره دارند، آن است که معنی ادبیات را دبیر، کلمه به کلمه برای آنها بخواند و آن را به صورت املای تقریری بنویسند. در طول کلاس اگر از آنها می خواستم از روی شعر بخوانند استقبالی نمی شد و همان اندک استقبال نیز دلچسب نبود، زیرا آنها اشعار را غلط می خواندند و احساس شاعرانه نیز در آن دیده نمی شد. با توجه به اهمیت شعر و درک معنی و مفهوم آن و رابطه تنگاتنگ درست خواندن با درست فهمیدن، همیشه این مشکل عمده در کلاس درس ادبیات مرا آزار می داد که:«چگونه می توانم در کلاس درس ادبیات، روخوانی شعر دانش آموزان را تقویت کنم؟»
ارائه اطلاعات:
اطلاعات را در دو محور می توان ارائه داد: 1- نظر دانش آموزان 2- نظر دیگر همکاران.دانش آموزان معتقد بودند که: 1- شعر خوانی خسته کننده است. 2- با فاصله افتادن بین زمان تدریس و خواندن در منزل، دچار مشکل می شوند در حالیکه شاید همان جلسه مشکل کمتری داشته باشند. 3- کتابها شلوغ و مملو از معانی نوشته شده است و توجه آنها بیشتر به معنی کردن ابیات است. 4- کلاس خسته کننده است و تنوع ندارد. همکاران نیز معتقد بودند: 1- دانش آموزان علاقه ای به خواندن شعر ندارند و درس نثر داوطلب بیشتری دارد. 2- کلاس شلوغ است و فرصت نمی شود که همه در خواندن شعر شرکت کنند. 3- بیشتر وقت کلاس صرف معنی ابیات می شود و000.
راه حل های پیشنهادی:
معلمان ابتدا خودشان با صدای بلند و حسی شاعرانه چند بار از روی شعر بخوانند.استفاده از وسایل کمک آموزشی در کلاس برای ایجاد تنوع مثلاً نوارهایی که شاعران معروف از روی اشعار خوانده اند یا 000.توجیه دانش آموزان در راستای اینکه تمام وقت خود را صرف نوشتن معنی ابیات نکنند زیرا خواندن نیز مهم است و رابطه ای تنگاتنگ با درک معنی دارد.
گوشزد به آنها که معنی شعر، مطلق آنچه دبیر می فهمد نیست و آنها نیز به راحتی می توانند هر آنچه را از شعر فهمیدند بیان کنند و نیازی به نوشتن نیست.توجه به تکیه ها، درنگ ها، اعراب ها و000 هنگام خواندن اشعار.دخیل کردن دانش آموزان در خواندن شعر و معنی کردن آن.خودداری از خواندن شعر به صورت بیت بیت، بلکه دانش آموزان باید اشعار را هم در محور افقی و هم در محور عمودی همخواني و معنی کنند.
اجرای راه حل ها:
به نظر من، بهترین فرصت برای اعمال راه حلها، از همان جلسه اول مهرماه بود، زیرا می بایست از همان ابتدای شروع کلاس خط مشی خود را در مورد زنگ ادبیات و لزوم یادگیری و درست خواندن نظم و نثر به خصوص نظم که محور کار من بود برای بچه ها بیان نمایم. لذا در اولین جلسه آنها را توجیه نمودم و بیان کردم که درک معنی از شعر، امری سلیقه ای است و با توجه به سلایق مختلف و احساسات متفاوت می توان معانی مختلفی را از شعر فهمید و آنچه که به ذهن دبیری می رسد معنی مطلق یک شعر نمی تواند باشد لذا آنها را از نوشتن معانی در حین تدریس برحذر داشتم. در طول تدریس از خود آنها کمک می گرفتم و از آنها می خواستم که ابیات را با صدای بلند و حسی شاعرانه بخوانند و معنی کنند و اگر معانی پیشنهادی آنها درست بود تشویقشان می کردم. این امر باعث ایجاد رغبت بیشتر در بین آنها و تقویت حس اعتماد به نفس در آنها می شد و بیشتر در امر معانی ابیات و خواندن آن شرکت می کردند. کم کم حس کردم دانش آموزان گرایش کمتری به نوشتن ابیات دارند و بیشتر در امر خواندن شعر شرکت دارند و کلاس درس ادبیات دیگر خشک و بی روح نبود و بعد از آن بچه ها حتی دروس نثر را هم بهتر گوش می دادند و می خواندند.
ارائه اطلاعات شواهد (2):
بعد از بررسی مشکلات موجود در این راستا، راه حلهای جدیدی به ذهنم رسید. مشکلات: 1- کم آمدن وقت کلاس. 2- تداخل نظرات دانش آموزان هنگا معنی ابیات و ایجاد سرو صدا در کلاس. 3- ادامه دادن (برخی از دانش آموزان)به نوشتن معانی ابیات به طور پنهانی. 4- مشکل در امر معانی ابیات در محور عمودی و000. راه حل: 1- بیشترین تأکیدم را بر روخوانی و بلند خواندن اشعار، هنگام پرسش درس قرار دادم.2- به کار بردن ترفندهای مختلف برای جلوگیری از کم آمدن وقت مثلاً دعوت از دانش آموزان برای خواندن شعر به صورت دسته جمعی.3- دعوت از دانش آموزانی که هنوز معنی ابیات را می نوشتند به اینکه خودشان اشعار را برایمان معنی کنند.4- اعلام نظر نهایی توسط معلم، هنگامی که تداخل نظرات پیش می آمد و کلاس رو به شلوغی می رفت.
توجه :
برای سفارش و دریافت کامل این اقدام پژوهی به شماره 09159886819 در تلگرام یا واتساپ پیام دهید .
همچنین می توانید از لینک های زیر اقدام پژوهی های آماده و کامل سایت را ببینید و دریافت نمائید :
روی لیست هر پست که خواستید در زیر کلیک کنید یا می توانید در همین صفحه همه موضوعات را مشاهده نمایید :
- لیست اقدام پژوهی های مدیر و معاون مدرسه
- لیست اقدام پژوهی های مشترک برای همه دبیران و آموزگاران و هنر آموزان
- لیست اقدام پژوهی های مشترک مربوط به مشکلات آموزشی تربیتی رفتاری دانش آموزان
- لیست اقدام پژوهی های آموزگاران اول ابتدایی
- لیست اقدام پژوهی های آموزگاران دوم ابتدایی
- لیست اقدام پژوهی های آموزگاران سوم ابتدایی
- لیست اقدام پژوهی های آموزگاران چهارم ابتدایی
- لیست اقدام پژوهی های آموزگاران پنجم ابتدایی
- لیست اقدام پژوهی های آموزگاران ششم ابتدایی
- لیست اقدام پژوهی های معاونان اجرایی مدارس
- لیست اقدام پژوهی های مشاور مدارس
- لیست اقدام پژوهی های معاون و مربی پرورشی
- لیست اقدام پژوهی های آموزگار چندپایه
- لیست اقدام پژوهی های دبیر و معلم و مربی ورزش
- لیست اقدام پژوهی های مخصوص درس هدیه ها و پیام های آسمانی و درس دینی
- لیست اقدام پژوهی های مخصوص درس مطالعات و علوم اجتماعی و دبیر علوم اجتماعی
- لیست اقدام پژوهی های مخصوص درس فیزیک و دبیر فیزیک
- لیست اقدام پژوهی های مخصوص درس ریاضی و هندسه و دبیر ریاضی و هندسه
- لیست اقدام پژوهی های مخصوص درس ادبیات فارسی و دبیر ادبیات فارسی و زبان فارسی
- لیست اقدام پژوهی های مخصوص درس هنر - دبیر هنر - آموزگار هنر
- لیست اقدام پژوهی دبیر و درس تاریخ
- لیست اقدام پژوهی درس جغرافیا و دبیر جغرافیا
- لیست اقدام پژوهی دبیر و آموزگار علوم تجربی و درس علوم تجربی
- لیست اقدام پژوهی ها مخصوص دبیر کار و فناوری و حرفه و فن
- لیست اقدام پژوهی مخصوص دبیر زبان و درس زبان انگلیسی
- لیست اقدام پژوهی مربی بهداشت مدارس
- لیست اقدام پژوهی آموزگار و دبیر استثنائی
- لیست اقدام پژوهی دبیر شیمی
- لیست اقدام پژوهی های دبیر آمادگی دفاعی
- لیست اقدام پژوهی هنر آموز کامپیوترو گرافیک
- لیست اقدام پژوهی معلم زیست و بهداشت
- لیست اقدام پژوهی دبیر زیست شناسی
- لیست اقدام پژوهی دبیر فلسفه
- لیست اقدام پژوهی مسئول مجتمع ورزشی
- لیست اقدام پژوهی سرپرست کارگاه
- لیست اقدام پژوهی خدمتگزار و مستخدم مدرسه
- لیست اقدام پژوهی آموزشیار نهضت
- لیست اقدام پژوهی هنر آموز حسابداری
- لیست اقدام پژوهی هنر آموز نقشه کشی
- لیست اقدام پژوهی های مشترک برای همه دبیران و آموزگاران و هنر آموزان
منبع : سايت علمی و پژوهشي آسمان -- صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنید
اين مطلب در تاريخ: جمعه 23 اسفند 1398 ساعت: 15:46 منتشر شده است
برچسب ها : اقدام پژوهی,اقدام پژوهی بصورت ورد,اقدام پژوهی کامل بصورت ورد,اقدام پژوهی مقطع دبیرستان,اقدام پژوهی مقطع ابتدایی,اقدام پژوهی کامل و آماده بصورت ورد,اقدام پژوهی آموزگار ابتدایی,اقدام پژوهی دبیر,سایت اقدام پژوهی,اقدام پژوهی در مورد اقدام پژوهی درباره,اقدام پژوهی درس,اقدام پژوهی هنر اموز,نمونه موضوعات پیشنهادی اقدام پژوهی,دانلود رایگان مقالات اقدام پژوهی,اقدام پژوهی در مقطع ابتدایی,دانلود رایگان اقدام پژوهی,دانلود رایگان اقدام پژوهی آموزگار ابتدایی,دانلود رایگان اقدام پژوهی ابتدایی,اقدام پژوهی در مقطع ابتدایی pdf,اقدام پژوهی رایگان doc,