در شکل زیر مراحل کار قلب را مشاهده می کنید. به مجموع این سه مرحله ضربان قلب می گویند. خون در هر مرحله �
در شکل زیر مراحل کار قلب را مشاهده می کنید. به مجموع این سه مرحله ضربان
قلب می گویند. خون در هر مرحله چه مسیری را طی می کند؟
پاسخ :
قلب یک اندام عضلانی است که به عنوان یک پمپ دو کاره عمل می کند، قلب راست خون را به داخل ریه ها تلمبه می زند و قلب چپ خون را به اندام های محیطی تلمبه می زند. قلب با ریتمیسیته خاصی ضربان ریتمیک و منظم خود را حفظ می کند .
عضله قلب خود بر سه نوع است :
-
فیبرهای عضلانی تخصص عمل یافته (کنترل ضربان قلب)
-
عضله دهلیزی
-
عضله بطنی
انقباض دهلیزها:دهلیزها در یک زمان منقبض می شوند و خون محتوی خود را به درون بطن ها خالی می کنند.
انقباض بطن ها: بطن ها نیز در یک زمان با هم منقبض می شوند و خون درون خود را به سوی سرخرگ ها می فرستند.
استراحت عمومی: در این زمان دهلیزها به مرحله استراحت و انبساط می رسند و سپس در پی دهلیزها، بطن ها نیز منبسط شده و تمام قلب به حال استراحت در می آید سپس خون وارد دهلیزها می گردد.
مطلب مرتبط:
- استراحت عمومی قلب به مدت ۴/. ثانیه
در این مرحله بطنها و دهلیزها در حال استراحتاند. خون تیره به وسیله بزرگسیاهرگ زبرین و بزرگسیاهرگ زیرین، به دهلیز راست میریزد. این خون به خاطر وزنش، از طریق دریچهسه لتی – که به هنگام پایان موج T سیکل قلبی پیشین باز شده- وارد بطن راست میشود و آن را تا حدی پر میکندهمچنین خونی که از ششها توسط سیاهرگ ششی به دهلیز چپ میریزد توسط دریچه دو لتی میترال به بطن چپ میریزد .اما برای اینکه خون دهلیزها بهطور کامل وارد بطون بشود، دهلیزها باید منقبض شوند. لازم است ذکر شود هر ماهیچهای در قلب که بخواهد منقبض شود یا استراحت کند، ابتدا باید موج انقباض یا استراحتش در تمام نقاط آن ماهیچه منتشر شود. پس برای انقباض دهلیزها، ابتدا باید پیام انقباض در سراسر آنها منتشر بشود. این کار توسط بافت گرهی دهلیز انجام میشود.
دوره قلب
فاصله زمانی بین یک انقباض قلب تا انقباض بعدی را دوره قلب می نامند. هرگاه فرکانس افزایش می یابد مدت زمان هر دوره قلب کاهش می یابد.
هر دوره قلب از یک مرحله شل شدن موسوم به دیاستول که در جریان آن قلب از خون پر می شود و یک مرحله انقباض موسوم به سیستول تشکیل شده است.
به طور کلی یک چرخه قلبی شامل مراحل زیر است :
مرحله انقباض ایزوولومیک (ایزومتریک): با شروع انقباض بطن ها فشار در بطن ها بطور ناگهانی بالا می رود و دریچه های دهلیزی- بطنی (دو لختی و سه لختی) بسته می شود، در این هنگام مدت زمان کوتاهی لازم است تا بطن فشار کافی برای باز کردن دریچه های هلالی (آئورتی و ریوی) را تولید کند. در این فاصله زمانی بطن ها منقبض می شوند ولی هیچگونه تخلیه ای انجام نمی گیرد. این مرحله را انقباض ایزوولومیک می گویند.
مرحله خروج خون : با بالا رفتن فشار بطن ها دریچه های هلالی باز می شوند و بلافاصله خون در اثر انقباض بطن ها از بطن خارج می شود.
مرحله شل شدن ایزوولومیک : با شل شدن بطن ها و سقوط فشار بطنی و از طرف دیگر افزایش فشار شریانی، خون را به عقب (به سمت بطن ها) رانده و این عمل دریچه های هلالی را می بندد، اما هنوز دریچه های دهلیزی - بطنی باز نشده اند بنابراین شل شدن بطن و کاهش فشار بدون تغییر در حجم ادامه می یابد. به این مرحله شل شدن ایزوولومیک می گویند.
مرحله پر شدن : به دنبال باز شدن دریچه های دهلیزی- بطنی مجددا بطن ها از خون پر می شوند و دوره قلب مجددا آغاز می شود.
قلب
حجم دیاستولی: در جریان دیاستول حدود ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلی لیتر خون در درون هرکدام از بطن ها پر می شود که به حجم دیاستولی معروف است.
حجم ضربه ای: با انقباض بطن ها در جریان سیستول ۷۰ میلی لیتر خون تخلیه می شود که حجم ضربه ای نامیده می شود.
حجم پایان سیستولی: حجم باقی مانده در هر بطن که حدود ۴۰-۵۰ میلی لیتر است حجم پایان سیستولی نامیده می شود.
عمل دیچه های قلب
دریچه های دهلیزی-بطنی: دریچه های میترال و سه لتی از جریان معکوس خون به داخل دهلیزها در جریان سیستول جلوگیری می کنند.
دریچه های هلالی : دریچه های آئورتی و ریوی از جریان معکوس خون از شریان های آئورتی و ریوی به داخل بطن ها در جریان دیاستول جلوگیری می کنند.
تمام این دریچه ها به صورت پاسیو (غیرفعال) باز و بسته می شوند. به عبارتی هرگاه گرادیان فشار رو به عقبباشد و خون را به عقب براند ، این دریچه ها بسته می شوند و هرگاه گرادیان فشار خون را رو به جلو براند ، دریچه ها باز می شوند.
دریچه های دهلیزی -بطنی نازک و ورقه ای شکل بوده و برای بسته شدن تقریبا نیاز به جریان سریع و معکوس ندارند. درحالیکه دریچه های هلالی بسیار سنگین تر هستند و برای بسته شدن نیاز به جریان سریع و معکوس خون دارند، در نتیجه دریچه های هلالی بسیار سریع و محکم بسته می شوند و درحالیکه دریچه های دهلیزی - بطنی بسیار نرم بسته می شوند. همچنین به علت کوچک بودن دهانه، سرعت خروج خون از دریچه های دهلیزی - بطنی بسیار آهسته تر از خروج خون از دریچه های هلالی است که دهانه های بزرگتر دارند. به دلایل ذکر شده فوق ، لبه های دریچه های هلالی در معرض فرسایش مکانیکیبسیار شدیدتری از دریچه های دهلیزی- بطنی قرار دارند. اختلاف دیگر این که دریچه های دهلیزی- بطنی به وسیله طناب های وتری نگهداری می شوند که در مورد دریچه های هلالی صدق نمی کند.
صداهای قلب
اصولا باز شدن دریچه های قلب یک روند نسبتا آهسته دارد که به طور طبیعی صدایی ایجاد نمی کند و صداهای تولید شده مربوط به بسته شدن دریچه های قلب است.
صدای اول قلب مربوط به بسته شدن دریچه های دهلیزی- بطنی است و صدای دوم قلبمربوط به بسته شدن دریچه های آئورتی و ریوی است.
در صورتیکه دریچه های قلب آسیب ببینند، صداهای قلب از حالت طبیعی خارج شده و به صورت صداهای ناهنجاری شنیده می شود. این صداها اصطلاحا سوفل های قلبی خوانده می شوند.
منبع : سايت علمی و پژوهشي آسمان -- صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنید
اين مطلب در تاريخ: یکشنبه 27 دی 1394 ساعت: 17:22 منتشر شده است
برچسب ها : در شکل زیر مراحل کار قلب را مشاهده می کنید. به مجموع این سه مرحله ضربان قلب می گویند. خون در هر مرحله چه مسیری را ,