انشا در مورد زلزله

انشا در مورد زلزله
انشاء با موضوع زلزله
انشا درمورد زلزله
مقدمه
زلزله، حادثهای طبیعی است که بر اثر لرزش زمین به وجود میآید. معمولاً در میان لایههایی از سنگ که در زیر خاک سطحی و در عمقی حدود ۳۰ تا ۴۰ کیلومتری قرار دارند، شکستهای برشی، کششی یا فشاری بهوقوع میپیوندد. انتشار لرزشی که در اثر این شکست پدید میآید، زلزله نامیده میشود .
بدنه
زمین به لحاظ هندسی دارای شکل کروی است که داخلیترین قسمت آن «هسته» نامیده میشود و لایههای میانی که بین هسته و پوسته زمین قرار دارند، «گوشته» نامیده میشوند.
هسته زمین، داغ و پرحرارت و پوسته زمین نسبتاً سرد و خنک است. این دو نوع دمای متفاوت موجب میشود که گوشته زمین که بین هسته و پوسته قرار گرفته است، حرکت دورانی شکل پیدا کند و این حرکت دورانی شکل موجب گردش پوسته زمین بر روی گوشته میشود؛ در نتیجه پوسته زمین خاصیت یکپارچگی خود را از دست داده و تبدیل به صفحات مجزا و متحرک میشود.
مهمترین علت حرکت صفحات، گرمای داخل زمین است که موجب میشود تا حرکات صفحات در میانه زمین به یکدیگر مرتبط شوند و باعث ایجاد یک تنش و فشار زیاد در مرز بین صفحات شوند و شکستگی یا گسل امواج تنشی در محیط ایجاد شود و زلزله را بهوجود آورد.
به عبارت دیگر، زلزله از آزادشدگی امواج تنشی به دلیل ایجاد شکستگی در پوسته زمین ایجاد میشود که این گسیختگیها به دلیل فشارهایی است که صفحات پوسته زمین به یکدیگر وارد میکنند ولیکن نکته قابل ذکر آن است که زلزله ناشی از آزادشدن انرژی ذخیره شده در پوسته زمین صرفاً به دلیل شرایط جوی، فیزیکی و ساختار داخل زمین حادث نمیشود بلکه عوامل بیرونی نیز در آزادشدن این انرژی درونی دخیلاند.
زلزلهها به دو دسته قابل تقسیم هستند: زلزلههای لبه صفحهیی و زلزلههای درون صفحهیی. یک گروه از زلزلهها در محل برخورد صفحات بهوجود میآیند.
لغزش و آزادشدگی انرژی در این محل موجب بهوجود آمدن زلزله لب صفحهیی میشود اما شکل دیگر زلزله بر اثر فشارهای لبه یک صفحه بر روی لبه صفحه دیگر است که موجب تجمع انرژی و شکستگی در آن منطقه میشود. فرآیندهای کوهزایی نتیجه فشارهای صفحات اطراف است.
این فشارها موجب میشود که پوسته زمین شکسته و به سمت بالا حرکت کند و کوهها را شکل دهد. به این زلزلهها که درون صفحه اتفاق میافتد، زلزلههای درون صفحهیی میگویند.
بیشتر زلزلههایی که در ایران رخ میدهد در نتیجه فشار صفحهای است که در منطقه عربستان واقع شده است. فشار این صفحه بر روی صفحه کشورمان در بیشتر مناطق، فرآیند کوهزایی همچون زاگرس و البرز را موجب شده است.
به همین دلیل تقریباً تمام زلزلههایی که در فلات ایران رخ میدهد از نوع زلزلههای درون صفحهی است. گسلهای موجود در ناحیه رشته کوههای البرز، زاگرس و رشته کوههایی که در شرق ایران گستردهاند، باعث به وجود آمدن این زلزلهها در داخل فلات ایران شده است.
زلزلههای اخیر بهعلت تحرکات پوسته قارهیی موسوم به صفحه عربی و فرورانش آن به زیر زاگرس میباشد، این حرکات سبب آزاد شدن انرژی بسیار زیادی میشود که طبیعتاً در محل شکستگیها و نقاط ضعف پوسته که گسلها هستند آزاد شده و سبب برخی از امواج که امواج S هستند، سبب تخریب و لرزش میشوند.
در استان لرستان گسل بزرگ و فعال، گسل دورود است که سابقه حرکات بسیار شدید و مخرب نیز دارد که در امتداد رشته کوه زاگرس NW-SE بوده و در صورت حرکات شدید و آزاد شدن انرژی قدرتمند، شهرهای با فاصله ۱۵۰ کیلومتری هم در امان نخواهند بود.
نتیجه گیری
ما باید نکات ایمنی را فرا بگیریم تا در هنگام زلزله احتمال وقوع آسیب هارا کم کنیم.
انشای آزاد زلزله
قبل از شروع بحث زلزله باید تسلیت گفت... نه به آن هایی که رفتند و زیر خروارها خاک دفن شدند بلکه تسلیت برای آنهایی که هر لحظه و هر ثانیه روحشان می میرد. آنهایی که خانه ها بر سرشان خراب شده و دیگر خانه ایی برای زندگی ندارند. غذاها در یخچال ها زیرآوار ماندند و اکنون غذایی برای سیرشدن ندارند. کودکان اسباب بازی هایشان را با سنگ و آجر باقی مانده خانه ها عوض کردند و به جای بازی با عروسک ها با خاک و سنگ بازی می کنند. زلزله چه عروسی هایی را به عزا تبدیل کرد و چه تولدهایی را به آغوش مرگ کشاند و چه دورهمی های گرم دور خانواده را به سنگ قبری سرد در گوشه ی قبرستان تبدیل کرد. خاطره ها می آیند و مرور می شوند. زلزله ی رودبار که بسیاری از عزیزانمان را گرفت و گوشه ایی از قلب ما را به خنجر کشید و باری دیگر زلزله ی بم و کرمان که تنها خروارها خاک باقی گذاشت و اشک و تنهایی عده ایی دیگر که می گویند ای کاش ما نیز همراه بقیه می مردیم اما اینگونه بی سرپناه و بی کس نمی شدیم و گوشه ایی دیگر از قلبمان را با خود برد. باری دیگر قلب ها و سینه ها لرزید از تکرار دوباره ی خاطرات تلخ. از فریادهای خش دار و چشمان منتظر، از دستان خالی و دلی پر درد. زلزله تنها گوشه ایی از ایران را نلرزاند بلکه تمام کشور و مردم را لرزاند. قلب ها لرزید و نگاه ها دوباره پر از اشک شدند اما ابن بار کمی فرق داشت اتحاد بود و کمک. کمک عده ی زیاد مردم که اوج لطف و محبت را می رساند و با تمام توان خود کمک کردند تا حداقل لب یک نفر را به لبخند وادارند. زلزله را همه می شناسند. می آید و ویران می کند و می رود اما تنها چیزی که باقی می گذارد کمک و یاری و عشق به هم وطن، هم نفسی را است. این زلزله شاید خیلی ها را تکان داد. به آنها یادآوری کرد زندگی آنقدر کوتاه است که به اندازه ی چندثانیه می تواند ویران شود و برسرت خراب شود اما تنها چیزی که می ماند مهربانی ها و لحظات و خاطرات خوب در ذهن و یاد دیگران است پس تا جایی که می توانیم کینه ها را و دشمنی ها را از خود دور کنیم و قلب ها را سرشار از عشق و محبت کنیم زیرا دنیا ارزش شکاندن دلی را ندارد.
توجه :
حتما نظرات خود را زیر هر انشابنویسید تا ما نیز بیشتر برای شما انشا در سایت قرار بدهیم .باتشکر
برای دیدن سایر انشا ها بر روی هر کدام از موضوعات زیر کلیک کنید :
منبع : سايت علمی و پژوهشي آسمان -- صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنید
اين مطلب در تاريخ: سه شنبه 22 بهمن 1398 ساعت: 9:02 منتشر شده است
برچسب ها : انشا در مورد زلزله کلاس پنجم,انشا در مورد زلزله کلاس چهارم,